Augusti utställning – Sonia Vallrud

Augusti flög fram! Nu har jag dragit igång verksamheten ordentligt hemmavid, kunder kommer och går, det känns otroligt lyxigt att få bjuda hem er. Någonting jag också har påbörjat är att fylla min gallerivägg med konst. Tanken är att galleriväggen i väntrummet kommer bytas ut varje månad med olika konstnärer med valfria alster. Först ut var min moster, Sonia Vallrud. Sonia har varit slöjdlärare och hållit i flera olika kurser i rot, vävning, tygcollage och tovning. Både tekniker inom mjuk och hård slöjd har lockat, från ROT till STICKAT. Rotslöjden har tagit extra fäste, kanske det slitsamma arbetet med att gräva fram fina björkrötter som lockar? När det tålamodskrävande arbetet nått sitt resultat håller bruksföremålet hur länge som helst. Ett hantverk som håller på att dö ut. Men Sonia har i omgångar arbetat flitigt…med endast vatten, rötter kan du skapa de mest vackra mönster.

Ett ben är det enda verktyget du behöver.
Den här ramen fick jag av Sonia som barn. Astrid Lindgren kikar fram.
Den stora korgen har överlevt en brandvåda, så nog är rötterna slitstarka.
Växtfärgade garner som jag sålt mycket av. Många vänner som stickar nu. Om någon är intresserad av mer så har Sonia mer i sina gömmor.

Sonia hade en rotslöjdskurs hemma hos mig för tre somrar sedan. Det var väldigt intressant men DÅ förstod jag hur otroligt tidskrävande det är. Framför allt handlar det om förarbetet att hitta bra rötter. Såhär långt hann jag på mitt fat…det tar tid.

Här följde jag med för att leta fina björkrötter…finns oftast vid sandtag.

Sonia är en mångsysslare. Hon bor i byn Grannäs utanför Bjurholm, byn som min mamma är uppvuxen i. Där har jag varit mycket under uppväxten och har alltid trivts. Kanske är det friheten i skapandet som lockar? Att Sonia alltid har något i händerna, det sitter aldrig fast. Ska vi cykla och kolla svampen? Ska vi leta lite tranbär? Hon odlar och har två växthus, sålt mycket jordgubbar genom tiderna och drivit upp många plantor. Ända sedan jag var liten fick jag testa på att tova, karda ull, spinna, batikfärga, sy. På hösten har den årliga omgången för tunnbröd bakats i bagarstugan, liksom mattvätten nere i sjön om somrarna. Hon bara gör. Jag bara följer med. Inga krusiduller och skapandet är bara en del av vardagen. Det är till exempel Sonia som lärt upp mig att göra ringblommsalvan som många av er kunder är bekanta med.

En reaktion till “Augusti utställning – Sonia Vallrud

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s