Trygg eller fri

IMG_9845 kopia 2 (kopia)

Om du måste välja mellan att vara trygg eller fri, vad väljer du då?

Jag försöker förstå skillnaden. Undrar om jag måste välja eller om jag kan ha båda känslorna grundade i mig samtidigt. Stora frågor. Men när livet inte blir som man trodde dyker många frågor upp.  Frågor som kommer och går. Blåser plötsligt in när kvällen lagt sig till ro. Rör upp, rör om. Stora ekande frågetecken.

Att vara fri vill alla. Vad är frihet för dig? Att du ska kunna göra det du vill, vara självständig och ta egna beslut över ditt liv. Inte behöva anpassa dig alltför mycket utan gå dit ditt hjärta söker. Men om du har familj med behov och viljor åt olika håll och kanter, kan du anpassa dig efter andra utan att utplåna dig själv. Och när blir friheten en flyktväg. Att bara dra iväg eller dra sig undan. Jag tänker att frihet kan se ut på så många olika sätt. Att vara trygg vill alla. Vad är trygghet för dig? Att du ska kunna komma hem och vila bland vänner. Vila i dig själv när det stormar som mest. Vila i att du inte är det du gör eller tänker, du är så mycket mer. En visshet om att livet för oss åt alla möjliga håll. Jag kommer aldrig kunna påverka hela mitt liv. Livet bara händer. Är den vetskapen trygg? Trygghet kan gränsa till ett liv inlindat i bomull. Där vi skyddar oss från alla som verkar främmande farligt. Vi umgås med människor som är lika oss själva så vi slipper bli ifrågasatta eller komma i kontakt med sidor hos oss själva som vi inte känner till. För det är jobbigt. Att inte förstå sig själv. Jag tänker att trygghet i en viss mån är förutsättningen för att våga ta för sig av friheten.

Jag är i kontakt med min livsväg. Att gå den väg som faller mig in. Vandrar på måfå ut i skog och mark. Tillåter stegen att ta mig vidare framåt. Har telefonen på ljudlös. Vill inte vara tillgänglig. Vill sitt under en tall och lyssna på tranorna som härjar uppe i luften. Vill skriva en mening i dagboken som ingen någonsin kommer att läsa. När jag kommer hem igen vill jag dricka en kopp kaffe och lyssna på en bra låt. Kanske ringa en vän. Klappa en katt. Förstå att jag äger både friheten och tryggheten inom mig. Det kan ingen ta ifrån mig trots mörkret som kryper inpå under kvällarna. Är det något jag vill ge mitt barn är det att förstå detta. Att frihet och trygghet kan gå hand i hand genom livet. Om du sträcker ut dina händer – tar emot vad som erbjuds.

4 reaktioner till “Trygg eller fri

  1. Åh du skriver så bra, klokt och medryckande Julia. Att vara trygg i att livet är otryggt. Ett väldigt fint uttryck för förtröstan och tro så som den är för mig.
    Kram! ❤ Linda.

    Gilla

  2. Någon sa att frihet är frånvaron av rädsla. Det tycker jag om att tänka.
    Varm kram från din gamla klasskamrat på konstskolan! 😍🍀🌷

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s