Skomakare möter fotvårdare

IMG_6707

Varför samarbetar inte fotvårdare och skomakare? Båda är ett hantverk. Båda handlar om fötter. Många försäljare på skobutiker saknar kunskap om foten. Vad just den här kunden behöver för sko kan en förhårdnad eller hälsporre avslöja. Likaså en artroshöft eller uttrampade fettkuddar. Att bara köpa ett inlägg på måfå kan bli förödande. Jag tycker det är djungel av skomärken och inläggssulor. Rätt inlägg i rätt sko är jätte viktigt. Annars är min upplevelse av vad mina kunder berättat, att sulan snarare kan stjälpa än hjälpa. Jag tänker ofta att skobutiker även borde ha en skomakare och en fotvårdare på plats. Tänk vilken fantastisk kombo det vore! Kunden kan först gå på fotvård, sedan prova ut en sko som skomakaren kan forma om, så den passar just dig. Helst av allt skulle vi få gå barfota i skogen, då skulle alla våra muskler få arbeta. Ingen sko som ligger i vägen och hindrar foten från sin naturliga rörelse. Den finns en anledning varför vi i västvärlden har mer problem med fötterna. Vi tränger in våra fötter i fel skor och går för mycket på stumma golv. Hur ska vi förebygga onda fötter och skor som måste slängas eller blir kvar i garderoben direkt vi köpt dem?

IMG_6688

Visst har ni besökt Mästerkatten i Umeå? En av de få skomakarna som finns kvar i stan. Varför slänga skor när man kan laga dem? Ekonomisk. Miljövänligt. Fotriktigt. Fast en sko av kass kvalite är det ingen idé att lägga pengar på. Men har du en rejäl lädersko där bara sömmen gått upp eller sulan börjat lossna, laga den! Okej, det är inte superbilligt och beror så klart på hur man tänker. Mina Kavat-skor av svenskt läder köpte jag begagnade för dryga 300kr på Röda korset i Umeå för några år sedan. I princip helt oanvända. Jag har trivts jätte bra i dem men för ett tag sedan märkte jag att sulan börjat släppa. Skomakaren slet bort hela sulan hur lätt som helst, det var skrämmande hur dåligt den satt! Nu har han sytt fast en lädersula istället så att lädret dels med tiden kommer forma sig efter just min fot, men också så att sulan förmodligen aldrig mer kommer att släppa. Alltså ska de hålla för en livstid. Detta kostade mig 900kr men jag köpte dem från början för bara halva priset. Jag är övertygad om att jag inte kommer ledsna på dom. Då tycker jag att det är värt det!

IMG_2339 (kopia)

Jag gillar det gamla märket av Keros-skor och har under åren samlat på mig tre stycken. Stövlar som jag billigt hittade på en second hand. Bekväma och i gott skick. Nu har jag bara bytt ut ena lädersnöret där bak. Mina tofflor som jag standard använder inomhus på vårt kalla trägolv. Och så småtofflorna som jag hade när jag var liten, snart kan Henning ha dom (eller förmodligen slita av sig dem men i alla fall).

Mina svarta Madicken-skor har jag också hittat på Röda korset. Vagabond i mjukt skinn som jag lät Mästerkatten klacka om. Men herreligen tänker du kanske, du som är fotvårdare och ska vara ett gott föredöme, inte ska väl du använda utnötta begagnade skor. Nä, det är sant att begagnade skor kan vara en riktig fälla. Alla fötter är unika, hur någon annan går in sina skor kanske inte alls passar din gångstil. Saken är bara den att många lämnar in nästan helt oanvända skor. Du kan verkligen göra fynd! Om du då köper en riktig skinnsko billigt och sedan fixar upp dem hos en skomakare är de som nya! Jag tycker själv att det är  svårt att hitta en rejäl sko nyproducerad. Antingen är de gjorda av skräp, ingen hälkappa som ramar in foten eller riktig läder som andas. Eller är den nya skon svin dyr så du knappt vågar använda den.

Nu känns det riktigt bra. Jag är garderad för ett bra tag framåt med rejäla skor som jag har lovat mig själv att smörja in, precis som jag smörjer in och vårdar mina fötter. Mästerkatten har bra service och är kunniga om vikten av en bra skor för att gynna dina fötter. De hjälper även till att laga annat i läder såsom skärp, väskor, handskar.

Nog talat från en ivrig fotvårdare som vill lämna avtryck i klibbsnön!

IMG_2324 (kopia)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s