Karlavagnen När jag tömde mitt barndomshem

tittspegel

Porträtt på Tommie som liten pojk i pigtittaren

I gårdagens avsnitt av Karlavagnen på P4 https://sverigesradio.se/avsnitt/1390689 var bland annat min morbror Tommie Strandberg med och pratade med programledaren Anna Ivemark om vad som hände med honom när han övertog släktgården i Grannäs.

Dina föräldrar har gått bort eller flyttat till ett hem och du står kvar i lägenheten eller huset där du en gång bodde. Och behöver röja. Var börjar du? Vad händer med dig när du rensar? Fick du veta något om dina föräldrar, din släkt eller om dig själv du inte visste om? Vad berättar sakerna för historier och vad gör du med minnena?

ljungbukett

Tommie med en ljungbukett och hjortron

Temat för kvällen var När jag tömde mitt barndomshem

Jag tipsade om Tommie eftersom jag tycker att han är ett praktexempel åt det andra hållet. Att inte vilja tömma, utan att istället vilja bevara men samtidigt göra om och förnya. Jag har alltid älskat att vara i mormor och morfars hus men sen Tommie har tagit sig an huset har det hänt mycket. Blotta tanken på vad de hade tyckt om ett båthus, glasveranda, museum i slakteriet, kåta och så vidare är svindlande. De hade aldrig kunnat drömma om detta paradis som Tommie bygger upp. Ständigt i process.

gammaltsocker

Mormor och morfars gamla kök där uppe 

Samtidigt är det mycket som är sig likt. Ovanvåningen med de gamla köksluckorna och socker och mjöl som legat kvar sedan länge. Lukten av rök och eldning från järnspisen. Tommie är precis som jag väldigt förtjust i att bevara historia. Men för vem och i vilket syfet? Det kanske ingen av oss vet men att bara göra, av lust och fascination för det gamla och slitna. Putsa fram och låt blänka! Det ska synas att folk levt i ett hus som är över 100 år gammalt. Gammelmormors sierskaådra darrar till i ryggmärgen.

sovrum

Sängkammarens saliga röra därnere

Hittade du en brevväxling, fotografier, historien om en tavla, vittnesmål från en annan tid eller en annan kultur? Och vad gjorde du med alla böcker, sänglinnet, kläderna, prydnaderna? Vad slängde du och vad behöll du? Sålde du något, har du sparat massor eller åkte allt till återvinningsstationen? 
Var det lätt eller svårt att skiljas från ditt barndomshems saker?

När du stod där och skulle fatta alla beslut; vad hände då med dig? Var det smärtsamt eller hjälpte sorterandet dig i sorgen?

tjäder

En uppstoppad tjäder bredvid en av Tommies alla älgmotiv

Jag lyssnar på hela programmet och förundras över hur olika människor väljer att hantera prylar. Vad står det för? Hur bär sig människan åt för att minnas och vad är det egentligen att vara sentimental? Jag vill inte vara någon prylnörd men inser gång på gång hur viktigt det är för mig med sakerna jag har omkring mig. Att bygga ett hem där jag känner mig hemmastadd och trygg. Inspirerad av gammalt och nytt. Kanske är det likadant för Tommie? Varje gång jag kommer på besök är det nya saker på nya platser, eller är det bara samma saker som har bytt plats? Det behövs gå minst två varv runt i huset, kolla noggrant från golv till tak, andas in och bara se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s