En vän, en mamma, en Gudmor.

JohannaS (kopia)

Min kära vän Johanna har äntligen dratt från storstan tillbaka till Västerbotten. Norrlands trygga famn ropade, kom tillbaka! Vi lärde känna varandra på riktigt under gymnasiet och har bott med varandra i en vindsvåning. Det var på den tiden då Scharinska villan fortfarande levde rövare om helgerna och vi sprang dit var och varannan helg, ett kvarter från oss. Liksom konsthögskolans atmosfär. Sedan har vi bott på olika håll, hälsat på varandra när vi kunnat eller ringt timtals långa samtal. Storbölat, skrattat och delat bekymmer. Johanna har med sin röst på andra sidan luren lyckats trösta mig mitt i en panikångestattack. Det är guld. Hon är en guldvän. På ett besynnerligt sätt under de senaste tio åren har vi alltid lyckats ha kontakt. Ett bevis på att det går att hålla en relation levande på distans, om båda vill.

Om Johanna tar några dagar på sig att svara på ett sms blir jag inte orolig att hon inte bryr sig om vår relation. För jag VET att hon gör det. Jag är trygg i att vi är vänner för livet. Hur detta kan kännas självklart kan jag inte beskriva och tänker inte heller försöka. Det är det bästa med en riktig vän. Det kravlösa. Vi bara är.

Det är en lyx att ha en vän som förstår.

Sedan drygt två år blev Johanna mamma till Sven. Jag har hälsat på några gånger i Stockholm men nu bor dom i Umeå. Vilken lycka att få ses mer i vardagen och dela både vänskap och mammarollen mer. Lära känna varandras barn. Därför kändes det givet för mig att tillfråga Johanna om hon ville bli Gudmor till Henning. En vän för livet som nu också bor i närheten, vilket innebär att hon på ett helt annat sätt kommer få möjlighet att träffa Henning redan som liten plutt. Att Johanna dessutom har färska erfarenheter av spädbarnstiden gör det än mer lyxigt.

CJHK8310 (kopia)

Att vara Gudmor är ett förtroende från familjen och kyrkan. Som Gudmor har du fått förmånen att vara med och följa ett barn genom livet. Dela med dig av dina erfarenheter och våga tala om trons alla olika aspekter. 

Bevara Henning i din kärlek

Hjälp honom att känna kärlek och frimodighet

Utmana oss närstående att vara med och bygga

en bra värld för alla barn

Låt oss förvalta jorden så, att den kan bära frukt även i framtiden

Du som finns nära oss alla,

låt oss dag för dag mogna i din kärlek.

3 reaktioner till “En vän, en mamma, en Gudmor.

 1. Tack för den fina bönen Julia! Får jag använda den?
  Vad underbart att få ha sin bästa vän såpass nära och kunna dela livet med varandra. Det är en stor gåva.
  Kramar! Från Linda.

  Gilla

  1. Tack Linda! Bönen har jag inte skrivit själv utan den stod i fadderbrevet. Bara att jag har kortat ner den lite. Du får använda den om du vill! Kram till dig!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s