Den högkänsliga människan.

tomtebloss (kopia)

Jag har precis slukat Elaine N. Arons bok om konsten att må bra i en överväldigande värld, Den högkänsliga människan. Vad innebär det att vara en HSP person? En så kallad hyper sensitiv person? Det är bara de senaste åren jag kommit i kontakt med det begreppet och tänkt att kanske är jag sådan. HSP är ingen sjukdom utan en personlighetstyp. Att vara högkänslig innebär att ditt nervsystem är känsligare än genomsnittet, du lägger helt enkelt märke till små detaljer och olika sinnesstämningar i grupper och sociala sammanhang vilket gör att du lätt blir överstimulerad. Allt du ser och upplever bearbetar du ordentligt i ditt inre. Inget lämnas åt slumpen, du behöver känna och tänka efter annars mår du helt enkelt inte bra. Jag får syn på mig själv i detta, som om hela jag plötsligt framträder och blir tydligare i konturerna. Känslospröten som hela tiden är utåt, känner in.

Jag tycker boken tar upp så fint om olika slags högkänsliga människor och hur vi påverkas beroende på hur vår uppväxt varit. Fick du vara ifred eller blev du hela tiden påtvingad att vara social och framåt? Att vara högkänslig behöver inte direkt betyda att du är introvert, vilket jag tror många med mig spontant tänker på. Visst, det är vanligare att du är den mer tystlåtna tillbakadragna personen eftersom din hjärna hela tiden måste bearbeta all information som du översköljs av ”därute i verkligheten”. Det tar mycket energi och blir därmed en logisk följd. Sedan har man alltid sina olika roller i olika sammanhang. I mitt arbete där jag hela tiden träffar människor och dessutom driver mitt eget så behöver jag vara en väldigt social person för att nå fram. Eftersom jag trivs med det jag gör lockar det fram mina ambitioner och jag anstränger mig för att vara mitt allra bästa jag. Detta är väldigt tillfredsställande men tar också energi såklart. Ofta är det först när jag kommer hem efter dagen som jag märker hur alla samtal med olika människor påverkat mig, jag är återigen överstimulerad. Försöker sortera i tankar och känslor men det är inte alltid så lätt. Här behövs tillit till tiden och vett om att ta ett steg tillbaka. Gärna redan innan min energi är på botten för då är jag mest en blöt pöl av känslosvall, där kan inga förnuftiga tankar få plats.

Jag kan varmt rekommendera boken! Även du som inte är en HSP kan du ha nytta av att bättre förstå dig på oss som är det. Vi lever i överväldigande värld av ett ständigt informationsflöde. Förr var det kanske lättare att hantera för att vi inte hade lika många relationer att förhålla oss till, inte lika många mail och sms som inväntar svar. Vi hade helt enkelt mer långtråkigt, vilket numera är min målpunkt. Mellanrummen ekar med sin frånvaro i vardagen. Men endast där, mitt i tristessen, blir jag kreativ. Då vill skapa någonting av ingenting. Hela jag kan få utrymme att plötsligt, framträda.

85 (kopia 2)

Du är högkänslig…

Om du lägger märke till subtila detaljer i din omgivning.

Om andra människors sinnesstämningar påverkar dig starkt. 

Om du är känslig för smärta. 

Om du behöver dra dig undan efter hektiska dagar.

Om du blir överväldigad av sådant som skarpt ljus, lukt, textil som kliar eller sticks.

Om du har ett rikt och komplext inre liv.

Om du blir besvärad av oljud.

Om du lätt blir väldigt berörd av konst och musik.

Om du är samvetsgrann.

Om du blir nervös av att göra många olika saker på kort tid.

Om du vet vad som behövs göras för andra människor som är i en situation där de inte trivs.

Om du anstränger dig hårt för att inte göra fel eller glömma saker. 

Om du lätt blir överstimulerad när det händer mycket omkring dig.

Om du blir skör efter stora omställningar i livet.

Om du i allra högsta grad undviker upprörande eller överväldigande situationer i  ditt liv. 

Om du lätt blir nervös av att känna tydlig konkurrens eller bli observerad när du utför en uppgift. 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s