Hjälp jag är utmattad!

Jag fortsätter att dela med mig av arbeten jag gjort under kursen. En uppgift handlade om att ge exempel på vad en Boteberättelse kan vara.  Finns det ett tydligt narrativt förlopp (normalitet – komplikation – kris – upplösning – ny normalitet)? Hur framställs olika aktörer (hjälte, offer, skurk, dum, ond, god, annat)? Hur framställs boteförloppet? Vilka faktorer anses ha varit betydande för ”framgång” eller ”nederlag” för huvudpersonen?

Jag valde att skriva om den nya folksjukdomen utmattningssyndrom.

Omslagsbild: Hjälp jag är utmattad

Hjälp jag är utmattad är en nyutgiven bok av bloggaren och författaren Clara Lidström och journalisten Erica Dahlberg. Jag har följt deras pod En underbar pod som startade upp i samband med att de båda började tillfriskna efter utmattning. Claras blogg Underbaraclara har jag följt under flera år och är en av Sveriges största bloggar. Boken handlar om deras personliga berättelser om när de blev utmattade, hur de upptäckte det och deras slingriga vägar till att få rätt hjälp till att må bättre. De är själva inga experter men har tagit hjälp av experter om utmattning. De berättar om deras olika erfarenheter som varvas med fakta och råd. Vad är skillnad mellan stress och utmattning? Hur vet man om man är utmattad? Boken riktar sig både till dem som redan är utmattade och vi alla som är rädda för att vara i riskzonen. Jag tycker att boken beskriver med båda svärta och humor om livet i en utmattad kropp och själ. Det är en hoppfull bok om hur saker och ting kan bli bättre. Även när det känns som mörkast.

Både Clara och Erica berättar om hur det gått in i den typiska kvinnofällan med det klassiska duktig flicka – syndromet. Högpresterande drivna kvinnor som är glada, starka och stresståliga. Det är viktigare att prestera än att lyssna på kroppens varningssignaler, för vem är jag utan min prestation? I boken beskriver de Att gå in i väggen är inte ett tecken på att du är svag utan på att du varit stark alldeles för länge och Stress är inte farligt, det är bristen på återhämtning som är farlig. Det är vanligare att kvinnor och människor inom vården drabbas. Ofta pressar de sig själva för mycket eftersom drivkraften är större än bromspedalen.

En form av narrativt förlopp  beskrivs för dem både även om de kraschade in i väggen vid olika skeden i livet. De var båda mitt uppe i karriären innan och har också kunnat återvända till jobben de brinner för fast på nya premisser. Clara kraschade under småbarnstiden där hennes företag bara växte och stora renoveringsprojekt pågick hemma. Dessutom var hon inte ens mammaledig med sin yngsta son eftersom hon som egenföretagare inte orkade krångla med försäkringskassan. Erica tog det tillslut stopp för när hon befann sig i en omöjlig jobbsituation som arbetsledare för ett helt gäng journalister på Sveriges radio. De är både personer som är vana att kavla upp ärmarna och bara köra på. När kroppen och psyket började ge starka symptom la de in en ännu större växel. För hur skulle Clara orka upprätthålla en inspirerande fasad på bloggen om hon egentligen mådde jätte dåligt? Hur skulle Erica orka vara uppdaterad på alla nyheter för att kunna svara på journalisternas alla frågor om hon låg hemma och var sjuk? Två starka kvinnor, plötsligt orkade de inte mer, de blev obrukbara. Fy vad de båda skämdes.

I boken får vi inte veta mycket om deras barndom, enbart små fragment. Men tiden innan och efter beskrivs för dem båda i korta kapitel som t.ex. ”På hallmattan”, ”En vanlig stressig dag”, ”Hur får jag rätt diagnos?”, ”När jag vaknar upp i vargtimmen”. Många beskriver en dramatisk händelse när de går in i väggen. Plötsligt kan de inte stiga upp ur sängen. För Erica blev det tillslut så medan det kom mer smygande för Clara med oro och nedstämdhet. Inte förrän hon tillslut träffade en psykolog och tvingades bli sjukskriven förstod hon att det inte handlade om en tillfällig dipp. Erica fick mer fysiska symptom som eksem och magkatarr, där det fanns en mängd andra saker att skylla på eftersom hon lider av reumatism. Clara fick hjälp av antidepressiva, motion och hennes gudstro. Erica fick hjälp genom gruppterapi med mindfulness och genom att byta jobb. Alla kan bli bättre men ingen kan gå tillbaka till sitt tidigare jag. Eftersom det är jaget som gör dig sjuk måste du hitta ditt nya jag som inrymmer mer återhämtning i vardagen. Precis som Winroth beskriver (Winroth 2004:89) uppstår en slags transformation av identiteten. De utmattade tvingas till förändring i sitt liv som medför att de börjar se på sig själva, livet och omvärlden med nya ögon. Numera kan inte Clara eller Erica umgås med människor lika mycket som förr och är mer känsliga för ljud. De tvingas schemalägga vilostunder för att inte lura sig själva på nytt. Även om de båda funnit tillbaka till arbetslusten måste de hela tiden vara mer vaksamma mot deras egen arbetsbelastning. För vem säger att det som känns bäst i stunden är det man mår bäst av i längden?

I dagens tid är det inte längre lika tabubelagt att prata om psykisk ohälsa som förut, ändå är det många som känner skam för att inte orka göra det som förväntas av en. Men vars kommer förväntningarna ifrån? Från oss själva eller från samhällets kulturella och sociala förväntade former, så kallade scripts, som Winroth skriver om. Är det individen eller samhället som är skurken i detta fall? Jag tycker det framförallt ligger hos samhället. Både Clara och Erica hade goda förutsättningar och var nöjda med sitt liv innan utmattningen men arbetsbelastningen blev för stor. Varför är prestationen så viktig idag?

Clara och Erica skriver denna bok när de är mitt upp i livet, deras livshistorier omprövas. Som Winroth beskriver är Boteberättelse ett sätt att narrativisera bot och hälsa. Boken ger flera förslag på hur vi i nutidens samhälle ska förebygga och bota dagens pressade människor från att bli utmattade men det krävs att du själv är medveten och vill förändra din situation. Det finns i dagens Sverige kring 34 000 människor som är sjukskrivna för utmattningssyndrom. Varför tar inte politikerna detta på större allvar? Genom att skära ner på jobb skapas större belastning och därmed denna dramatiska ökning av utmattningssyndrom de sista tjugo åren. Samhället har förändrats. Plötsligt kan vi arbeta dygnet runt och resa världen över. Kvinnor förväntas sköta både karriär och familj. Det erbjuds många fler möjligheter men till vilken nytta om så många blir sjuka av all frihet som erbjuds?

Jag tycker den nya folksjukdomen utmattningssyndrom berättar något viktigt om vår tid. Boken skrivs i nutid om en sjukdom som många fortfarande inte tar på allvar trots att hjärnan tar skada över att ha varit överhettad under längre tid, vilket tar lång tid att reparera. Kanske kommer det alltid vara svårare för allmänheten att acceptera psykisk ohälsa för att det inte syns. Varför går du omkring hemma och latar sig när arbetsbristen är så stor? Varför har vi så svårt att unna oss vila idag? Det är tack vare att Clara och Erica tvingades stanna upp och lära sig återhämtning som den här boken blev av. Utmattning tar sig i olika uttryck och är därför svår att behandla med en metod. Att du läser den här boken är en början.

Hjälp jag är utmattad, Clara Lidström & Erica Dahlberg, 2018

Boteberättelser, AnnCristin Winroth, 2004

Bildresultat för clara lidström och erica dahlgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s