Från storstaden till landsbygden – Jonna Jinton

Varför jag skrivit så lite på bloggen den senaste tiden tror jag framförallt handlar om att mitt skrivande gått åt till kursens olika uppgifter. Berättandets betydelse – vad i olika former av berättande är betydelsefullt? Tänkte dela med mig av de senaste uppgifterna. Sista inlägget handlade om hur vi presenterar oss själva på sociala medier. Uppgiften var att avgränsa sig till en bloggare på internet. Vad väljs ut att berätta? Hur berättas det? Varför görs det på det viset? Vad är det för behov hos bloggaren? Alltså vad gör berättelsen med bloggaren, respektive läsaren. Jag valde att analysera Jonna Jintons blogg.

Relaterad bild

Bildresultat för jonna jinton

Bildresultat för jonna jinton

Jonna Jinton är bloggerska, fotograf, konstnär och föreläsare. Under fliken Om Jonna på hennes blogg beskriver hon sin berättelse när hon flyttade från storstaden ut till landsbygden 2010. När hon bara var 21 år flyttade hon från lägenheten och plugget i Göteborg till familjens sommarstuga i byn Grundtjärn i Västernorrlands glesbygd. En by med 11 invånare. Detta förändrade hela hennes liv. Hur kom det sig att hon tog det beslutet och vad är hennes  behov att berätta om det?

Jonna berättar om en stark drivkraft – längtan. Hon mådde inte bra i Göteborg men förstod inte då varför. Utan att veta om hon skulle klara av det följde hon sin intention att flytta 100 mil bort utan varmvatten. Det var att starta från noll. Först där och då började hon förstå, plötsligt hade hon allt hon önskade. Enkelheten. Hon beskriver romantiskt i diktform i sin presentation. Tystnad. Stillhet. Spegelblanka sjöar. Dimsvepta tjärnar. Frisk luft. Solnedgångar. Fågelkvitter. Blomsterängar. Norrsken som dansar på himlavalvet. Miljontals stjärnor som lyser upp i den kolsvarta natten. Årstidernas skiftningar. Naturen. Här kände jag mig fri. Fri att skapa. Omringad av Norrlands oändliga skogar. Här började en lång och krokig resa som lett mig dit jag är idag.

I Jonnas presentation finns också utmärkelser med som hon fått genom åren. Där låter hon andra beskriva henne vilket känns som en medveten strategi att marknadsföra sig själv och det hon vill stå för. T.ex. motiverar Nicke Sjödins minnesfond hennes stipendium med att framhäva hennes magiska gestaltande i bild och text där vyer och människor från hembygden i Ångermanland får utgöra motiven. Hennes kärlek till bygden genomsyrar allt hon målar upp. Mittnordenkommitténs årliga kulturpris delas 2013 till Jonna där motiveringen är Jonna representerar en grupp unga som antigen valt att stanna kvar eller flytta till vår region. Genom sina vackra naturbilder och kärleksfulla skildringar av ett liv i Mittnordens glesbygdslandskap ger hon uttryck för både de möjligheter och utmaningar som ett liv utanför storstaden ger”.

På hennes hemsida finns olika rubriker. Hem står för bloggen som hon uppdaterar flitigt med många vackra fotografier där hon själv deltar i den vackra naturen. Alternativ små videofilmer där hon berättar om sitt liv på landet, hela tiden med en blandning av poesi och vardagsrealism. Andra rubriker är Webshop, Fototapeter, Kuling, Dokumentär, Filmer/videobloggar. Jonna visar upp en bredd av sig själv. Hela hemsidan andas naturlig skönhet och sinnesro. Behöver vi bo på landet för att uppnå detta? När jag ser inslaget i SVT:s Sverige! beskriver hon sig själv som influencer och varför det ordet verkar fått en negativ klang. För vad är egentligen skillnaden mellan att vara influencer och känd bloggare? Som influencer får du betalt utifrån den trafik du lyckas dra till dig på din blogg. Ju populärare du är som bloggare desto mer kostar det att ”annonsera” där eller be personen berättar om varan. Bara en bråkdel kan driva så mycket trafik att det går att livnära sig på det. Så även om Jonna befinner sig i lugnet själv så är hon i ständigt kontakt med sin publik. Hennes senaste videoinlägg där hon hänger tvätt i snön fick 16 miljoner tittare på bara några dygn. Det upplever Jonna är både häftigt och skrämmande. Oavsett hennes egen upplevelse visar det på medias lättillgänglighet. Varför drar Jonna till sig den uppmärksamheten? Kanske för att hon var så ung när hon började leva efter sina drömmar mitt ute i ingenstans. Kanske för hennes vackra naturnära fotografier? Jag tror att många med mig blir inspirerad av henne just för att hon som ung högpresterande kvinna visar upp ett annat sätt att leva. Det inger hopp om att det finns andra vägar att gå. Jag tror också att det inspirerar fler till att bli egenföretagare och förhoppningsvis att välja att leva ett enklare liv, nära djur och natur.

Det är tydligt att det finns många olika definitioner av influencer. Jonna berättar i intervjun hennes synsätt som innebär ett stort ansvar för hennes publik. Du ska producera ett reportage på bloggen ungefär varje dag där du ska kunna leverera intressanta fotografier vilket innebär att du ska kunna redigera. Du ska kunna skriva bra, helst klippa film och ljud och också hantera webbdesign. Du behöver helt enkelt vara bra på väldigt många olika saker. Ändå är journalist ett mer respekterat yrke idag, fastän en lokaltidnings reportage kanske bara når ut till en fjärdedel lika många läsare som på Jonnas blogg.

Jag undrar vad det gör med en människa att ha denna arbetsbörda över sig, att svara 500 läsare varje dag? Kommunikationen med läsarna är en förutsättning för bloggaren, du hamnar lätt i en beroendeställning. Du måste nå ut. Till skillnad från konstnärer som jobbar för en utställning måste du här nå ut dagligen i vardagsmiljö. Hur gör man konst av en tråkig dag? Det ska vara självklart att den som bloggar har något intressant att berätta. Hur rimligt är det? Jonna beskriver Det är en fantastisk tid för kreativa människor i nutiden. Det finns helt andra möjligheter eftersom du kan göra det mesta själv. Du kan bygga upp din egen scen av det du vill göra. Det positiva med den här tiden är att media har gett så enkla medel att nå ut och beröra andra människor. Det är inte lika svårt längre. Du är inte lika styrd att invänta andra som ska välja dig. Man hittar sin egen publik själv. Jag blir inspirerad av Jonna men samtidigt kritisk. Är inte själva vitsen med lugnet och landsbygden att inte vara beroende av andra människors bekräftelse? Är det inte vad naturen inger för tröst, att du duger som du är, oavsett prestation? När jag bläddrar mellan alla hennes tusentals blogginlägg fylls jag av en dubbelhet. Är hennes liv lika underbart som det verkar på bilderna? Naturen och landsbygdens romantiseras som vanligt samtidigt som hon även berättar om det hårda arbetet bakom, det vi läsare aldrig får se.

Bildresultat för jonna jinton

Referenser

http://jonnajinton.se/

Sverige! säsong 20 – lör 14/4 https://www.svtplay.se/video/17593166/sverige/sverige-sasong-20-avsnitt-13?start=auto&tab=2018

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s