Sprängticka (chaga)

sprängticka

Bild: Göteborgsposten 

Chagate har blivit vanligt bland hälsokosten och dricks som ett kosttillskott. Ofta maler man ner svampen till ett pulver som säljs dyrt eftersom det är så sällsynt. För ungefär ett år sedan kom en kund med en stor svart klump till mig och sa Du som gillar sådant där naturgrejs vill säkert ta rätt på den här! Den satt på gammbjörken som jag högg ner på gården. Då visste jag inte vad det var men blev förstås nyfiken. Sprängticka är en svamp som växer på björkar men det är mycket ovanligt, endast 1 av 5000 björkar. Svampen är nästintill svart och ser sådär skrovlig och sotig ut. Däremot när man börjar hacka upp den är den alldeles gyllenbrun inuti. Sprängticka kallas också chaga (ryskt) och har inom norra Europa börjat drickas på grund av sina höga halter av antioxidanter – så rik att den anses ha ett högre värde än blåbär, gojibär och rå kakao tillsammans. Spräntickans uppsving handlar om att det sägs vara en dunderkur för immunförsvaret.

Man kan dricka chaga både varmt och kallt. Jag gör helt enkelt så att jag fyller en tesil som jag sedan har för en vecka. Räcker till ungefär 10 koppar. Det syns när färgen blir svagare och smakan av vanilj avtar.

Om du hittar spränticka ute i skogen måste du fråga markägaren först eftersom tickan inte hör till allemansrätten! Tickan ska kokas eller torkas för att inte mögla!

29750088_10155713185018650_1246344167858047578_o

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s