Service på landsbygden

IMG_0102

Igår samlades vi ett gäng på Träffpunkten i Sikeå för att prata om service på landsbygden. Vi fick besök av URnära som är en ideell förening som jobbar för landsbygdsutveckling i Umeå regionen. Att ha en levande landsbygd är så viktigt men då måste det också finnas service på olika sätt så att vi människor kan och vill bo här.

Vad är service?

Det är att finnas till hands för andra för att underlätta deras vardag. Det kan vara allt från att ploga vägarna till att ha en hantverkare i byn. 53 % av Robertsfors kommuns invånare bor på landsbygden. Därför är det så oerhört viktigt att vi tar hand om varandra.

Vad för service finns i Sikeå?

Spiran med kurslokaler och resturang. Meca bilmekaniker. Töva lite logen med fikaservering under sommaren. Drömvallen förskola. Plåt och smide. Sotare. Bageriet med hembakt bröd. Världens minsta brandstation. Flertal ideella föreningar som sätter guldkant till byn med eldsjälars brinnande engagemang såsom LSI, båtföreningen, campingen och Andra Varvet (second hand) sommartid, naturbetet, scouterna, Träffpunkten, Granlogen m.fl. Måleri och byggnadsvård. Du kan beställa fotvård av mig i hemmet! Vad mer?

IMG_0105

Varför är Sikeå en växande by?

Ursprungligen tror jag att det beror på byns historia när hamnen var verksam och det var en väldig rullians med folk som kom och gick. Det tror jag har skapat en öppenhet bland folket. Man är helt enkelt van att folk kommer och går vilket har förebyggt en inskränkthet bland befolkningen. Det har funnits och finns kvar en del urinvånare som fortfarande är eldsjälar för byn fastän de har passerat 80 år. Byn ligger när havet vilket så klart lockar många på sommaren. Vem vill inte leva nära havet? Det finns inte längre någon affär men däremot finns det bra bussförbindelser från E4 in till Robertsfors vilket är ca 8km. Så beroende på hur långt du bor från E4 fungerar lokaltrafiken väldigt bra. Dessutom finns det numera en bra cykelbana in till Robertsfors. Sikeå har en egen tidning där alla nyinflyttade får presentera sig, vilket de också gör på den årlig paltfesten. Där får också varje nyfött barn en speciell Sikeå-fyr som välkomstgåva. Campingen lockar allt fler och nu finns planer från ideella krafter att bygga en lekpark där, i närheten av Andra Varvet och cafeét som även är öppet under sommartid.

Vi behöver få syn och uppmärksamma det vi redan har. Hur ska vi ta hand om det? Hur viktigt är kulturarvet? Vad är vår byautveckling? Vad behövs utvecklas och förnyas för att låta byn veckla ut sig ännu mer. Min hjärtpunkt är gamla skolan. Tänk om vi skulle kunna bevara och använda denna fantastiska lokal till mängder av aktiviteter. Den ligger centralt till och öppnar upp för allt möjligt. Ett hälsohem som inrymmer fotvård, frisör, massage. Café och loppis. Vandrarhem? Galleri med lokala konstnärer? Uthyrning för yoga, teater och musik, ataljeér osv i all oändlighet. Vi får se vad som händer, om jag kommer bo här tills jag är så skrynklig att jag knappt kan öppna mina ögon. Vad finns i Sikeå då, om sådär 60år? Tankarna svindlar.

IMG_0104

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s