Helt avsexualiserad.

29 kopia

Och så satt jag denna söndagmorgon i lugn och ro och kollade igenom de senaste Sverige avsnitten, plötsligt följer jag en krokimodells arbetsdag på Munkas folkhögskola. https://www.svtplay.se/video/16894946/sverige/sverige-sasong-20-avsnitt-5?start=auto&tab=2018. Munka, käraste Munka! Så jag saknar denna skola. Att plötsligt följa henne i de välkända korridorerna, in i ateljén där jag själv stått och nött kolets svärta i papper efter pappersark. Jag kommer direkt tillbaka till den trygga och lustfyllda atmosfären. Jag vill dit igen, vara där. Tillbaka till det kreativa kaoset som bara var en helt vanlig vardag. Alla bara gnetade på oavsett dagsform. Varje torsdag kom krokimodellerna och full koncentration uppstod. En repsekt infann rummet. Astrid Göransson (se bilden) som med samma entusiasm varje vecka hjälpte oss att fånga in kroppen på pappret. En sådan inspirationskälla som talade om kroppens mellanrum, konturer, skuggor och olika perspektiv. Så mycket jag lärde mig. Två års avspegling av kroppen.

Jag fortsätter lyssna på vad krokimodellen säger i reportaget. Hon beskriver hur tacksam hon är att ha fått den här möjligheten. Att hon önskar att fler skulle få uppleva hur sinnlig och vacker ens kropp kan kännas när den bara är, en kropp. Inga dömande blickar. Dubbelhakor och hängbröst, det är bara livets gång. Former. Att som kvinna få ta plats och synas men ändå uppleva sig som helt avsexualiserad. Det är sällsynt i detta samhälle. Precis den upplevelsen har jag själv haft när jag senare har testat på att vara krokimodell vid några tillfällen. Tänk om fler fick uppleva det, både att teckna av och avtecknas.

Tack Astrid, tack för alla de människor som du har gett chansen till att träda fram i sin egen kropp, med stolthet och skönhet, inifrån och ut.

Bilden av Astrid Göransson  Jag och hönan ingick i ett Billboardprojekt Women 2003 av konstnären HanneLise Thom. Frågeställningen var att utmana den kommersiellela bilden av kvinnan. Läs mer här http://www.women2003.dk/artists.php?id=29. Astrid har inspirerat mig från första stund, mer av hennes projekt finns på hennes hemsida http://www.astridgoransson.se/

Framöver vill jag få till krokiteckning här inom Robertsfors kommun, någon som har lust att vara med? Hör av dig!

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s