WomEngage – kvinnligt företagande

407968_10151235510172983_2138265264_n kopia

I måndags var jag på ett seminarium WomEngage. Kvinnors företagande – en politisk fråga? Landshövdingen Magdalena Andersson bjöd in oss till sin flotta våning på Länsresidenset i Umeå. Där fick vi samlas runt små bord till skira koppar med svart kaffe och söta kakor därtill. Det kändes som ett slags tidlöst kafferep med en salig blandning av företagare. Även riksdagsledamot från Socialdemokraterna och Centerpartiet var där, ägare av Hotell Vindeln, VD för Almi och Norra Skogsägarna. I och med att jag bara kände en person i rummet fick jag skaka hand med flera nya entusiatiska ansikten. Bara det lyfter mig från marken. Ger mig mer kraft att ta makten över mitt eget liv. Den ena människan utstrålade mer styrka och drivkraft än den andra. Jag tycker verkligen om när folk blandas på det här viset. Att även jag som ung och nystartad företagare kan känna mig välkomnad i ett sådant här sammanhang. Det är stärkande!

Vi lyssnade och diskuterade kring viktiga frågor:

  • Vikten av kvinnors företagande  för svensk tillväxt
  • Finansiering och stöd av nya företag
  • Hur gör politiken skillnad lokalt
  • Jämställdhet för lönsamhet

Det dök upp alla möjliga funderingar som jag tänkt på och nya helt obekanta punkter som jag behöver sätta mig in i. Varför är det färre kvinnor som driver eget? Är vi kvinnor mer försiktiga? Är det för att förutsättningar för mammaledighet är bedrövliga? Som om det vore negativt för karriären att ha barn som trots allt är vår framtid. Och förresten, i vårt jämställda samhälle borde det vara lika jobbigt som småbarnspappa att vara egenföretagare. Varför blir inte pappan ifrågasatt när han anställs med två småbarn? Kör på bara! Wow, häftigt att du vågar satsa! Helena Lundgren som driver Hotell Vindeln förklarar att när hon köpte campingen undrade många Men varför? Ska du inte ta det lite försiktigt? Frigör potentialen för tusan! Vissa påstår att man föds till egen företagare, det är inte min övertygelse. Däremot tror jag att det kan vara till din stora fördel att ha någon slags bokstavskombination. Drivas av att tänja på gränser och vara svår att kontrollera. Hur det än ligger till är det inte könet på människan som bestämmer vilken framgång du har som företagare. Könet kan vi lämna ifred, det finns så många andra delar vi behöver fokusera på. Som att t.ex. uppmuntra självförtroendet. Att våga tro på sin egen vision. Våga och orka bli ifrågasatt för ja, att gå efter sin egen pipa är inte lätt. Jag märker redan nu hur jag blir ifrågasatt. Folk tycker jag är spretig och svår att greppa. Vad vill du egentligen?  Kan du inte bara vara nöjd? Vi kvinnor är i generellt väldigt duktiga flickor som tar ansvar och är ambitiösa i det vi gör. Vill ofta göra lite till. Så är det verkligen vi som ska stöttas, eller är det pojkarna? Varför pratas det så lite om feminism inom mansdominerade företag? Som Pär Lärkeryd beskriver det är det för att det tydligt försvagar hans maktposition. Har inte du viktiga saker för dig än att föreläsa om jämställdhet? Fast Norra skogsägarna gäller alla, för skog finns överallt. Pär svar är Har jag råd att låta bli? 

Vad är politik? Allt är politik. Vad är det att vara aktiv feminist? Att göra det du känner för. Kämpa för ett helare samhälle. Våga se helheten. Kompetensen sitter inte i könet, det är vad jag känner i hela mitt väsen när jag går nerför den pampiga trappan. Ut i höstlöven där jag låter löven virvla mig fri. Ansiktet ler, lite större.

maja3 kopia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s