Älghjärta

Älghjärtat kopia

Jag minns när vi var på husvagnssemester, jag och mina syskon hade glupskt ätit köttgrytan med ris. Alla var mätta och belåtna tills pappa sa ”visst vet ni att ni nyss åt älghjärta?” Min mage vreds sig. Det lät så vulgärt att ha ätit en stackares älgs hjärta. Skogens konungs hjärtslag som plötsligt stannade när pappa eller någon annan ur jaktlaget skjutit sitt skott. Jag kanske var 8 år och redan då bortskämd med att få älgfärs direkt från skogen. Jag måste erkänna att hjärtat smakade gott. Så här i efterhand tycker jag inte att det var hemskt. Att äta det dödas djurets lår, rumpa eller hjärta. Det är som förr, bra att ta tillvara på det som går, onödigt att slänga. Om älgjakten skulle upphöra skulle älgarna ändå dö, alltfler viltolyckor skulle förekomma där både människor och älgar skulle hamna i livsfara. Jag vill inte själv skjuta djuret men äter gärna med god aptit. Det bär mig emot att handla köttfärs på ICA, då äter jag hellre grönsaker tills älgköttet bjuds på från pappas frys.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s