Hjärnstark

MX6A7101

Förra lördagen sprang jag för första gången i mitt liv Tavelsjö halvmarathon. Under två mil kämpade min kropp såväl som mitt psyke. Eftersom det var gassande sol och jag inte joggat lika mycket som jag hade tänkt mig i sommar var det en anspänning. Klarar jag i över huvudtaget av att springa så långt? Aldrig har jag sprungit mer än en mil. Jag som inte ens är en tävlingsmänniska, vad gör jag här? Som med mycket annat blir jag nyfiken att prova det som är oprövat. Tänja på gränserna, stretcha mina tankar. Och hur det än är, vad folk än tror, så är det lika mycket mental träning som motion att springa. För några år sedan upptäckte jag detta, att det var när jag joggade sena sommarkvällar som jag verkligen kunde komma till ro. Jag slutade räkna avstånd och hålla tider. Jag springer för att varva ner min överhettade hjärna. Folk säger att jag är hurtig när jag efter jobbet springer ut en sväng, jag vet inte om det är det rätta ordet. Jag bara lyssnar på min kropp, känner hur hela mitt väsen längtar att sträcka ut sig över skogarna, fälten, grusvägarna. Känner hur det egentligen är lika naturligt som att äta middag och sova efter dagens hårda arbete. Jag liknar halvmarathon med fjällvandringen, det var som att vara ute på ett äventyr, ge sig ut på okända marker. Vad döljer sig bakom nästa krön? Orkar jag detta? Jag springer och går med min vetskap om att jag är envis. Det är min trygghet, att våga lita till den starka intentionen att jag vill. När benen efter 1,5mil börjar bli som vattensängar för att sedan övergå till sten och tillsist betong. Jag tänker att jag inte har ont någonstans och så länge det inte gör ont borde det gå. Jag fortsätter följa med i rörelsen, andetagen, hjärtat som slår hårt. Jag vill, jag kan. Jag tänker mig mina bly – ben i liknelse med vandringsryggan. Den var tung men jag härdades i tio dagar, jag vande mig, tillslut var det inte jobbigt. Då borde det gå och det gick, jag sprang in på 2,09 timmar, överraskade de andra och framförallt mig själv.

hjärnstark

”Hjärnstark” som Anders Hansen skrivit är ingen  typisk må – bra – bok utan något så mycket viktigare och basalt. Det är en bok om hur din hjärna påverkas av rörelse. Vare sig du sitter stilla hela dagarna eller är ute och springer så förändras hjärnan oundvikligt av din livsstil. Efter att jag fick diagnosen epilepsi har jag känt ett allt större behov av att förstå hjärnans funktioner. Hjärnan är ett enormt universum som jag ärligt talat tycker kan vara läskigt att ge min in i. Det är inte bara en valnöt som med åren blir alltmer skruttig, det är och förblir en färskvara så länge vi lever! Det tycker jag kan vara lika hisnande som att tänka på rymden. Vad händer i vårt omedvetna när vi sover? Vad händer i min hjärna när jag får ett krampanfall? Boken ger mig många svar på varför jag uppenbarligen mår så bra efter en joggingtur. Det handlar inte om vi är hurtigt lagda eller inte, ut och rör på dig! Kroppen är skapad för rörelse. Varför blir en människa som är stillasittande och isolerad deprimerad? För att inga nya intryck kan tas emot. Tänk om alla människor som får utskrivet antidepressivt medel tar en joggingtur eller promenad lika självklart som de äter pillren. Läkemedelsverket skulle förlora enorma summor med pengar men människors hälsa skulle öka betydligt. Så varför ser inte samhället ut så? Varför har många människor inte lust eller ork att låta kroppen röra sig fritt mellan landskapen? Det har till och med blivit svårt att prata om hälsa och motion. Något som är ett så grundligt behov hos oss människor. Jag tänker prata om det! För att jag tycker det är intressant och viktigt vad som får oss människor att må bra. Vad är hälsa? Det behöver absolut inte vara att springa en halvmarathon. Det var en utmaning för mig just där jag befinner mig nu. Vad är hälsa för dig?

”Motion är en effektiv koncentrationsmedicin , helt utan biverkningar”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s