Ett gammalmodigt hjärta

Minnen bevarade i doftande kuvert

alla favoritrosor

du är en ros och du

fotografier sover i aska

olästa brev och döda älskarinnor

ruttna släktträd och utsuddade namn

börjar sopa och sortera

händerna öppnar

sluter sig

                                                                                                      Bibi Levander

                                                                                                        Herta Blom

                                                                                                    Edit Karlsson

Kära kunder. Jag tror jag föddes med ett gammalmodigt hjärta som ägnar mig alltför ofta åt att tänka baklänges tills tiden trasslar in mig i det som är nu. Å kära kunder. Ni överöser mig med era livshistorier. Jag vill fota, skriva, videofilma era långa liv. Hur ska det gå till när jag är en så liten del av alltihop? Ni har så mycket att säga till oss som är mitt uppe i karusellen. Jag brukar säga till mina stressade vänner som är upptagna av sin karriär att de borde följa med mig en dag på jobbet. Bara att få lyssna på er som levt och överlevt 80-90 år är en ynnest. Inte orkar ni bry er om att ha ångest över en tenta. Eller en brusten kärlek. Livet har tusen chanser intygar hundraåringen med sin timida röst. En annan 84 årig kund glittrar, hon är nykär och jag är nykär. Vi fnissar och förundras över att vara i samma läge i livet trots att det är över sextio år i åldersskillnad. Hon har varit änka i 40 år och ändå beskriver hon förälskelsen lika pirrig som i ungdomen. Då känns livet underbart långt och hela mitt väsen kan pusta ut. Jag kommer hinna med. Det är lugnt. Saker och ting får ta tid. Även om jag börjar närma mig den berömda 30 års krisen så ler kunderna åt mig när jag säger att jag ibland känner mig som en gammal själ. I deras ögon är jag som nyfödd. Trots det kan vi mötas. Därför vill jag så gärna berätta om det ni själva kanske aldrig fått möjlighet till. Ni som blivit för trötta för att orka nå fram. Kriga för sin sak. Att gamla människor idag ska behöva känna sig som en börda för samhället är en skam. Hur kan det vara möjligt? Bara att de överlevt sina 80-90 år är en storslagen seger! Vi borde buga oss inför er. Ni förtjänar all respekt.  Tänk om det var mer naturligt att umgås mellan åldrarna. Jag tror verkligen vi går miste om viktig saker när vårt samhälle grupperar oss. Liv och död, människa och djur, barn och åldring, alla hänger vi samman. Vi behöver varandras olika  verkligheter. Vare sig det handlar om krämpor, nostalgi, ensamhet, döden, tacksamhet, skvaller, vägval. En timme var tredje månad hinner vi avverka många samtalsämnen under en fotvårdsbehandling. Er talan är viktigare än min. En helig timme som bara är din. Jag vill få dig att glänsa. I tystnad eller i samtalets iver, du får känna efter och gå efter dagsform. Tillsammans bygger vi fötter och relationer som ska hålla, bara ett litet tag till. Tills nästa gång.

En reaktion till “Ett gammalmodigt hjärta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s