Å kära farmor.

Tänk. Att jag hamnade här där dina händer en gång arbetat med samma fötter från 1974. Detta utdöende folk i Västerbottens inland som gått år efter år genom samma skog och mark. Från din till min hand. Omhändertagandet av en ständig rörelse framåt. Det spelar ingen roll hur gamla vi är. Hur vi hela tiden bär upp våra kroppar för allt vad vi förmår. Det handlar att ta hand om. Varandra. Oss själva.

Cirkeln är nu sluten. Fotstegen delvis upptrampade. Å kära farmor. Jag gräver med mina ivriga händer, skit under naglarna och jordens förmultnande i mina stora nävars gapande käftar. Jag vill greppa tag om ditt liv och se på hur det vuxit fram i dessa trakter. Bekanta mig med en känsla av att vara hemma, att ha kommit fram. Vi sitter i ditt kök med orörda kaffekoppar och en kokande kastrull. Samtalar om livet. Om döden. Låt oss aldrig sluta. Att fortsätta samla ihop smulorna från bordet och lyssna på radions brus. Tillsammans. Alltid lika mycket av båda delar. Inget utesluter det andra har du lärt mig. Och plötsligt fylls min mun av blåbär.

Dina album berättar om en annan tid. Hur dina fotografier aldrig är svartvita, de är suddiga i dimmiga gråskalor när du bläddrar mellan bladen. Tiden tar paus. Det är då livet plötsligt känns så vidöppet. Nu kan vi äntligen få prata ostört. När våra blickar möts så är det i samförstånd. Det är dessa stunder som jag vill dela. När det goda och det onda ännu inte bestämt skymningens nyans för kvällen. Vi sitter och inväntar. Du tittar på mig länge och säger att jag är lik dig i mitt sätt att vara. Hur mina tankegångar påminner om dina när du var ung och trampade upp egna, för att sedan hitta hem i mörkrets darrande skuggor.

Vi vandrar nu en stund tillsammans sedan stannar du och alla ansiktets rynkor ler mot mig en lång stund, generöst och obekymrat. Så självklart och naturligt ett möte kan vara när det är helt ömsesidigt. Enkelhetens bragd lyser mot mig i blåbärsskogen, stort och välmoget. Som om detta är vad själva meningen bör innehålla, att få le med hela ansiktet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s