Från gårdshus till fotvårdsmottagning

Jag håller på att bygga mitt eget universum på hemmaplan. Gårdshuset som har stått som en skal sedan 2007 håller nu på att byggas om till ett riktigt hus. Med vatten och värme. Det som bara använts som förvaring ska nu bli till min arbetsplats. Byggas om och byggas rätt. Jag har Bygdeå bygg som hjälpt mig under de sista två månaderna + flera andra hantverkare. Grovjobbet är inte klart men på god väg. Sedan kommer finliret där mitt estetiska öga kommer arbeta stenhårt. Under det sista året har jag lärt mig så otroligt mycket. Hela våren och sommaren pågick förarbetet. Själva idén kring att ha min mottagning på gården var etablerad men att sedan få det praktiskt möjligt är något helt annat. Det är där jag haft motståndet. Hur börjar jag? Jag kan ju ingenting om sådant. Nu kan jag lite mer.

Kära kunder, om ca ett halvår kommer ni kunna sitta i det här hörnet och få fotvård av mig.
Som en STOR bonus kommer jag ha en egen ataljé på ovanvåningen. Vad ska komma ur mig här?

Först var det ritningar som skulle göras, bygglov som skulle sökas. Kommunens byggnadsinspektörer och miljökontoret involverades. Vad är skillnaden på en planritning, fasadritning, sektionsritning, situationsritning? Jag tog hjälp av Ulrika Marstorps byggnadsvård. Många tror att huset är gammalt eftersom det sitter ihop med den gamla ladugården och har varit omålat. Men icke! Bara sedan 2007. Men fy skam att få upp ett hus och inte låta det bli färdigt. Här skall det brukas. Eftersom jag har många äldre kunder måste huset handikappsanpassas med stor toalett och ramp. Medicinsk fotvård har sina speciella restriktioner kring hygien och jag behöver mycket vatten på olika ställen för att uppfylla kraven. Så det där med att bara kunna öppna upp en mottagning i ett rum i hemmet finns inte på kartan.

Under försommaren målade jag fasaden med Falu. Det uttorkade virket sög åt sig på nolltid.

När jag väl hade hittat de hantverkare jag ville ta hjälp av var det att komma fram till de stora besluten med uppvärmning, renovering av fönster, vilka dörrar och vattenanslutning. Hur skulle lilla Julia sk. byggnadsherre ta dessa beslut? Med hjälp av kunnigare mänskor så klart. Sedan invänta offert, ansöka om lånelöfte och söka bidrag. Invänta igen. Av rastlöshet målade jag hela ladugården. Det är svårt att begränsa sig när det är på ens egna gård. Vill hela tiden se till helhetsintrycket. Invänta lite till. Av nervositet och iver tömde jag rubbet i gårdshuset. Eldade upp en massa skräp. Sparade guldkorn, som teakdörren och biostolarna. Sålde en okomplett kakelugn till kakelmakaren i Spöland som tydligen hade varit i mitt hus tidigare och gjort i ordning mina tre eldstäder. Cirklarna sluts. Livet är lustigt och lustfyllt. Fyllt av så mycket ovisshet och ågren men ändå så galet värt det. Till slut fick jag maxbelopp av bidrag från Region Västerbotten och efter tekniskt samråd med kommun, kom startbeskedet snabbt därpå, en solig höstdag då luften är klar och blicken framåt.

Lagårdens baksida har fått en riktig vägg. Lättnaden är total!
”Norrlandsockra” på renoverade fönster hjälper Richard byggnadsvård mig med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s