Sikeås eldsjälar.

IMG_1090 (kopia 2)

Nyligen dog Sture Bäckström, Sikeås urinvånare och eldsjäl. Han som levt och verkat i Sikeå under så många år. Det är så sorgligt och tomt. Jag var så nära att få intervjua dig om din livshistoria men sjukdom och en kall vinter hann före. Under det sista hembesöket med fotvård var jag höggravid. Du mådde inget vidare, jag förstod det även om du inte sa något uttalat. Engagerad och intresserad pratade du som vanligt om hur vi tillsammans kan göra för att fortsätta hålla Sikeå levande. Du brann för byns utveckling. Jag tyckte det var spännande att prata med dig, det fanns en framtidsanda som inspirerade mig. Många undrar varför Sikeå är en så populär by? Det finns en camping, ett café, en loppis, en båtklubb och en ridskola. Flera små föreningar som drivs av andra eldsjälar. Nu känns det extra viktigt att hålla fast vid den brinnande lågan. Inte ge upp. Nu när Sture och hans kära anhängare Kurt Nyman dött under senaste halvåret. För jag tror, att sådana brinnande bestående eldsjälar gör större avtryck för en by än man någonsin som nyinflyttad kan förstå. Utan sådana som dem vore byn förlorad. Denna ära vill jag tillägna dem, Sture och Kurt, även om jag bara var i starten att lära känna dem och på riktigt förstå allt de har bidragit med. Tillgången till att möta både yngre och äldre som bor i Sikeå ger mig en slags helhetsbild. Här finns inflyttade som inte alls har någon anknytning till byn men ändå känner sig välkomnade och hemmastadda. Också urinvånarnas förtjänst. Att vara öppensinnad för nya influenser. Nya människor som kommer från andra håll. Det sa Sture till mig flera gånger. Det är så viktigt för byn att det kommer sådana som du. Som har nya ideér och vill saker som angår byn. 

Eldsjäl – En person som har en brinnande entusiasm för något. Eldsjälen engagerar sig ofta ideellt för en ideell förening eller för en egen sak och anser att något är såpass viktigt att det är värt att lägga ner sin tid och sitt liv för att förbättra eller arbeta med det .

IMG_2272

Även om jag inte alls är skyldig Sikeå något känner jag ett slags ansvar, speciellt nu när vi förlorat Sture och Kurt. Även om många äldre inte tror att vi yngre bryr oss, så gör vi det, det vet jag. Men hur ska vi visa det så det passar oss rent praktiskt i våra nuvarande vardagliga liv? Många har småbarn och pendlar långt till jobbet. Hur ska tiden räcka till för att underhålla det vi redan har, eller måste vi förnya något?

IMG_1021 kopia

Jag drog med mig David hit ut till Sikeå, som har ännu mindre anknytning än jag. Jag har ju i alla fall mina rötter i grannbyn Ultervattnet jämfört med dalmasen. Vi har haft Skrivcafé på Träffpunkten, varför fortsätter vi inte med det? Ideérna finns men vad gör vi av dem? Tiden flyger och jag med mitt eget företag ska ta mig en rejäl funderare under mammaledigheten hur jag vill leva framåt.

96

Sture sa också att det är omöjligt att komma till Sikeå obemärkt. Det stämmer. Jag har hunnit vara med i Träffpunktens styrelse och David är nu redaktör för tidningen Spiran. I den här byn behövs man. Det kan vara på ont och gott när tiden inte räcker till. Samvetet kan få sig en törn men jag tycker ändå det är något väldigt fint med detta. Jämfört med att bo i en storstad så gör du avtryck här vare sig du vill eller inte. Det finns ingen som tvingar dig men utbudet finns och eldsjälarna lyser fram här och där med sitt ljus när det behagas. Ingen tvingas men alla trugas!

Länge lysa Sikeå!

Tack Sture och Kurt, ni har lämnat avtryck. Även för mig som nyinflyttad.

11 reaktioner till “Sikeås eldsjälar.

 1. Hej Julia, hittade detta i en av pappas powerpointar – ett citat av Tage Danielsson – om ”eldsjälar” och hur de/det funkar:

  En droppe droppad i livets älv
  har ingen kraft att flyta själv
  Det ställs ett krav på varenda droppe
  Att hjälpa att hålla de andra oppe

  Tage Danielsson

  Gilla

 2. Fina, underbara företagar-syster & vän. Vackert skrivet som alltid. Kloka Julia, hur vädret än må vrida å vända på sig så lyser solen alltid över Sikeå. En vacker dag hoppas jag att huset finner oss, så vi får bo på rätt sida om E4:an och bli ett i gemenskapen. ❤️

  Gilla

  1. Fina Anca, dina ord värmer sikavinden inom mig. Tack! Jag känner mig alltid så glad och inspirerad när jag träffat dig. Oavsett vilka känslolägen vi befinner oss i. Tror det är våra företagshjärtans visioner som slår till då! Jag är övertygad om att ni kommer att hitta huset för er! Välkomna på förhand säger jag bara!

   Gilla

 3. Så fint skrivet, perfekt beskrivning av Sikaandan! Utflyttad från barndomsbyn, något man saknar varje dag. Visste inte att dessa farbröder gått bort, så otroligt sorgligt och tänker på de anhöriga.. Hann även jag få mitt engagemang väckt av Sture, utöver från RKS, i och med en plats i dåvarande Sikeå/Legdeå Intresseförening. Vila i frid och som du säger, länge lysa Sika!

  Gilla

  1. Hej Kim! Tack för dina ord! Vad kul om du tycker jag lyckats fånga in Sikas kärna. Precis det jag försökt med! Det är tomt utan dem. Sture har lämnat avtryck hos oerhört många genom åren. Speciellt unga, att våga tänka storslaget i det lilla! Hoppas du får återkomma och hälsa på i fina Sikeå mellan varven!

   Gilla

 4. Mycket fint skrivet om Kurt och Sture som verkligen var stora eldsjälar för Sikeås framtid.
  Vila i frid Kurt och Sture 🌹🌹

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s