Äkta möte – Äkta hem

Vad är ett hem? Vad behöver vi olika människor för att landa hemma och kunna koppla av från dagens stressade samhälle? Vad behöver jag? De senaste två åren i mitt hus har jag tänkt mycket kring detta. Vad det innebär att skapa sig sin egen fristad. Kanske har jag mest upptäckt hur bra jag mår av att vistas i den miljö där jag själv bestämmer hur jag vill ha det. Av enkla anledningar som att jag bara känner för det. Följer magkänslan. Är det en slump att jag i grund och botten mår betydligt bättre nu i mitt hus på landet än under de åren jag bodde i kollektiv, internat, andra hands lägenheter för att inte tala om när jag var inneboende hos en psykopat. Jag tror inte det. Jag tror att vi är olika känsliga för i vilken grad miljön påverkar oss men jag tror ingen kan förneka att det inte har någon betydelse. Du själv ger ditt hem en betydelse. Du ger huset en del av din själ, om du så vill.

Bildresultat för nina äkta hem

aktahem.se 

I veckan var jag med på Nina Tegenfeldts workshop Äkta möte hemma i hennes underbart mysiga växthus med temat utmattning och hemmet som kraftplats. Jag träffade ett gäng kvinnor för första gången, vi åt super gott fika och samtalade om hemmets betydelse och vad det innebär att vara en högkänslig person. Sedan fick vi slita och riva bland inredningstidningar för att skapa vårt eget rum – dit vi vill nå. Jag sökte mig fram bland bilderna, orden. Försökte fånga den där inre bilden ur mitt huvud. Färg och form, framträd! Var så länge sedan jag höll på med collage att jag blev helt betagen. Det är just detta jag älskar med collage, att helt och fullt utan vidare eftertanke klippa ut bilderna jag vill ha. Bilder som redan finns men som jag själv kan omskapa till det jag vill. Samma grej som med loppis för mig, att återvända det som ägts av någon annan. Nu har jag min chans att sätta en ny prägel på det hela. Så tillfredsställande känsla.

Tänk att nära samtal kan uppstå på en kort tid med människor man aldrig tidigare träffat. Det är något jag förundras över. Självklart påverkades vi alla av Ninas vackra plats med inbjudande färger, dofter, ljus. En viss energi uppstod i växthuset som höll oss varma hela kvällen trots att regnet smattrade mot rutorna. Kanske för att vi alla var inkännande och nyfikna, vad mer behövs för att skapa en skön atmosfär?

Och jag tänker på hur sorgligt det är med alla sterila sjukhusfasader och bristen på smakfull inredning på äldreboenden. Jag tänker på studier som finns att sjuka patienter som har fönsterutsikt mot skogen snabbare blir frisk. Vad säger det om vi människors behov av att se skönhet? Hemmet och platsen är viktig. Jag tycker om Ninas titel som hemvägledare istället för inredare. Att hon hjälper andra människor att hitta hem i sitt eget hem. Det handlar inte om att inreda någon annans hem med ett mode och en smak som är inne just nu. Det handlar om att hitta vad du själv gillar och mår bra. Enkelt och så svårt, därför det är bra att sådana som Nina finns, leder en på vägen.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s