Olika slags mod

Vemod – En stillsam stämning av saknad och sorg över något som gått förlorat. En svunnen tid som är förknippad med en människa, plats eller något annat dyrbart.

Svårmod – En melankolisk känsla som lägger sig över likt ett snötäcke, en form av  tungsinne.

Högmod – En alltför stor självuppskattning vilket är motsatsen till ödmjuk.  Du tror så mycket om dig själv att det är svårt att vara förankrad i verkligheten.

Tålamod – En egenskap som gör att du kan hantera stress genom att orka utstå väntan genom att bibehålla ett slags lugn.

Alla dessa olika sorters mod har jag känt av. Inom mig som en energiström som jag inte kan kontrollera. Högmod och svårmod är besvärliga känslor, starka och distinkta. Närmar sig djupa mörka hål och storhetsvansinne som får mig att känna av galenskapens potential. Däremot tycker jag om att ibland känna vemodet slå till i bröstet. Att träna mitt tålamod är också utmanade och belönande när jag väl tar mig an den egenskapen och knådar ner den till minsta beståndsdel. Som tur är så är känslor just bara känslor. De kommer och går, ingen består. Ingen känsla är hela mig.

blev sann kopia

Fotograferat från filmen ”Tillflykt” med David Sandström som låter Sara Lidman prata medan Sune Jonssons fotografier spelas upp, bilderna och texterna skapar en ny helhet.

Varje morgon när jag gör min lilla ritual säger jag högt till mig själv Jag vill tåla mitt mod, tåla – mod. Så vad menar jag med det? Precis det jag säger. En del av mig kavlar upp ärmarna varje morgon och bara kör! Bara gör! I all min iver kan jag lätt glömma bort att stanna upp och känna efter, se mig omkring. Och därmed tappar jag perspektiv på min tillvaro för att jag blir förblindad av mina starka känslor. Vad är egentligen relevant att lägga fokus på? Jag tror, att om jag orkar stå ut med mig själv, kommer tiden låta saker och ting gro fram liksom naturen självt. Så visar sig det mesta till det bästa. En del saker går helt enkelt inte att skynda på. Detta är så lätt att säga men verkligen svårt att leva efter ibland. Jag har i olika sammanhang fått höra att jag är modig. Vad modig du är som vågar köpa ett hus själv eller hur vågar du stå på scenen själv eller ta kontakt med en vitt främmande person? Jag undrar då alltid själv hur jag vågar? Jag som så ofta känner mig ängslig och rädd. Jag har helt enkelt inget svar på det. För vad är egentligen mod?

Mod – En egenskap som gör dig tapper i svåra situationer, du håller ut när du handlar i överensstämmelse med dina övertygelser och önskningar, även när det finns risk för negativa konsekvenser mot det egna jaget.

Jag smakar på ordet igen. Mod. Så enkelt och vackert. Med stilla förtjusning låter jag ordet vila i min mun. Jag inväntar. Det är inte bråttom att säga det, jag kan vänta lite till, tills tiden är inne.

Dessa tankar kom efter att jag häromdagen lyssnade på vinterprat med Tomas Sjödin

 

 

En reaktion till “Olika slags mod

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s