Har då aldrig sett på ”Maken”!

maken-foto-klara-g

Vad är det att vara ett par? Vilket ansvar innebär det, vad kan man kräva av varandra? Tid? Sex? Trohet? Är det annorlunda om man gifter sig? Kan man leva ihop om man har olika ideal för hur ett förhållande ska vara?

I söndags var jag och såg uppsättningen av Maken på Idun i Umeå. Jag läste boken av Gun-Britt Sundström för flera år sedan som gjorde ett starkt intryck på mig. Jag som då trodde att jag kanske skulle leva ensam för alltid, kanske aldrig skulle vilja bo tillsammans med någon. Kanske, kanske, kanske skulle jag testa på att inleda förhållande med flera samtidigt eller varför inte vara lesbisk för ett tag? Jag var i en period där jag tyckte att det kändes omöjligt att bygga upp ett liv tillsammans med en annan människa. De flesta män kändes antingen farliga eller tråkiga. Jag omgavs av flera vackra, drivna kvinnor som var fyllda av spännande äventyr. Varför kunde jag inte bara bli kär i en av dom? Så enkelt allt skulle bli.

Nu ser jag Maken och uppfylls av alla Martinas och Gustavs frågor igen. Karaktärerna som rannsakar varenda liten beståndsdel i vad det behövs för att en tvåsamhet ska fungera. De ger upp och skiljs åt, sedan börjar de om och om och om igen. Jag tycker så mycket om hur de valt att gestalta 60 – och 70-talet i Stockholm med enkla små medel. En scen med en rosa ramp som enda rekvisita där skådespelarna springer, ligger, ålar, sover, röker pipa. Jag vet inte hur de gör men jag tycker att man tydligt känner andan i en tid av förändring då kärnfamiljen håller på att uppluckras. Folk är höga på ideén att kunna skapa sina egna liv. Hur mycket har hänt sedan 1976? Hur fria är vi i tanken att leva som vi vill? Ensam eller i tvåsamhet, särbo eller sambo,  jag tror att det är nästintill omöjligt att avgöra om förväntningarna vi har kommer från oss själva eller från andra. Vad är vår verkliga före-ställning?

Vad jag inte visste när jag läste boken var att jag skulle träffa David och vilja leva i en tvåsamhet. Det är inte lätt att leva tillsammans men det är inte lätt att leva ensam heller. Kanske får vi aldrig reda på om det är värt att leva med varandra, kanske måste vi dö innan vi får veta svaren.

IMG_8912 kopia

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s