Zonterapi

Zonterapi är en teknik där man trycker och masserar på fötter eller händers reflexzoner för att komma åt kroppens egna läkeprocesser. Lösa upp blockerade energibanor. Det är en naturlig terapi som kan bidra till bättre immunförsvar och välmående, mer fysisk kraft och ett lugnare sinne. Bilden är en egyptisk målning från 2500 f.Kr där patienten säger, Gör mig inte illa och praktikern svarar Jag ska göra så du lovordar mig. 

refloxologi

För några helger sen var jag och mamma på zonterapi för första gången hos Christina Grahn i Botsmark (http://www.zonhalsa.com/ommig.html). Jag var på en introduktionskurs i zonterapi via Axelssons i Umeå i höstas på Måbrakällan och ville nu själv testa bli behandlad. Det var som jag trodde, på en del zoner var jag öm. Även om jag är frisk finns avfallsprodukter som vill rensas ut. Min fotvårdslärare som också var zonterapeut uppmuntrade oss hela tiden till att kombinera utbildningarna. Nu förstår jag varför. Ju mer jag börjar lära mig om hur fötterna hänger ihop med hela kroppens välbefinnande desto mer förstår jag sambandet. Det är helhetssynen som tilltalar mig. Att ta ett steg tillbaka från alla mediciner och diagnoser. Lyssna till kroppens egna läkningsprocess. Om du vill – det handlar om att vara mottaglig. Föreställ dig att du fungerar som en radio som sänder ut och tar emot energi. Människan har en fysisk kropp såväl som en energikropp. Vi får i oss livsenergi genom mat, andning och beröring. Reflexerna i fötter och händer är extra känsliga eftersom de ligger i slutet av zonerna. Vissa tycker detta är trams! Jag som ser fötter hela dagarna får chansen att testa mig fram på många olika människor. Även om jag inte är fullärd märks det tydligt vem som är nyfiken och vill bli hjälpt. Någon skrattar nervöst när jag trycker på sköldkörteln eller tjocktarmen under foten. Om jag tänker på att 75% av alla sjukdomar är stressrelaterade är det inte konstigt att blockeringarna i hjärna och kropp hänger samman. När du är stressad kan du inte djupandas vilket gör att mindre syre åker ut i cellerna. Därefter samlas mer avfallsprodukter i din kropp. Vill du må bra? Fundera på vad det är som stressar och oroar dig. Hur påverkar det din hälsa? En kvinna på kursen sökte för barnlöshet och var väldigt skeptisk. Behandlingen hade varit fruktansvärt plågsam, några veckor därefter var hon gravid och nu har hon tre barn och vill själv lära sig zonterapi.

img_0775-kopia

Varför har många så svårt att tro på något som inte går att bevisa? En annan kvinna på kursen var forskare och undersökte varför samarbetet mellan den västerländska medicinen och läkekonsten inte är mer självklar? Det ena behöver inte utesluta det andra. Jag märker själv hur jag dras mer och mer till att kombinera gamla husmorsknep och örter till fotvården. Det är inte alltid det dyraste vårtmedlet på Apoteket som funkar bäst. Nyligen hade jag en kund som försökt i flera år med Vårtfri men istället testade med vitlökssaft och vårtan var borta på några veckor. Jag vill se till individen. Vad behöver du? Beroende på ambitionerna av egenvård vill jag samarbeta med dig. Zonterapin talar om tre dagars läkekris efter behandling. Du kan alltså bli mer sjuk strax därefter. Gamla skador kan komma fram. Som för mamma, dagen efter fick hon värk efter sin karpaltunnel operation för några år sedan. En zonterapibehandling stimulerar 7000 nerver i fötterna. Två tredjedelar av befolkningen har problem med fötterna. Tillåt dig att störa din inre miljö. Att problemen kan förvärras innan det sker en förbättring är bara en naturlig reningsprocess. Ge kroppen utrymme till att berätta i vilken del obalansen kommer ifrån. Det kan vara från organ, nerver och körtlar. Öka cirkulationen, antingen stimulera underaktivitet eller dämpa överaktivitet och på så sätt hitta ditt eget flöde av liv.

5 reaktioner till “Zonterapi

    1. Hej Camilla! Jag har gått en introduktionskurs i zonterapi via Axelssons i höstas i Umeå. Hela utbildningen är på ett år i Stockholm. Jätte intressant! Tips är boken jag har läst ”Må bra med reflexologi och zonterapi”. Jag har gått medicinsk fotvårdsterapeut på Axelssons och är mycket nöjd med utbildningen! Lycka till!

      Gilla

Lämna en kommentar