Vårkonsert ”Från bördig jord”

Igår hade Mellanbygdens Vokalensemble sin vårkonsert i Robertsfors kyrka under ledning av Linda Niska Selberg. Det var Lindas examination av den kördirigeringskurs som hon läst under våren i Piteå. Under sex olika klassiska körstycken fick vi avnjuta åtta stycken vackra röster blandas i en härlig kompott. Jag fick ynnesten att vara med som textuppläsare mellan låtarna. En egenskriven text ”Från bördig jord” som jag vävt ihop med ”Härlig är jorden” som knyter an till låten ”Eatnemen Vuelie”. Att få testa mitt material tillsammans med levande musik är något jag länge tänkt vore en häftig upplevelse. Helt plötsligt får jag chansen! Tack Linda för ditt öppna sinne och dina händer som så vackert dansar fram musiken! Vecklas ut – utvecklas –

Del 1 och 2

Där döden finns där finns inte jag, där jag finns där finns inte döden

Pilgrim är du som kommer från fjärran, du som är på väg. Tillfällig resenär här på jorden. Frågan är bara vart du är på väg och om det verkligen är dit du vill? Under kappan ryms en hel värld. Människor skickar avskedsbrev. Tågrälsen talar i otakt, främmande skogar växer in i dig. Löven förmultnar i resväskan, i själens glada pilgrimssång.

Tidevarv komma, tidevarv försvinna. Blomkrukan faller i tusen bitar. Härlig är jorden, härlig är jorden. Kaffet kokar över och en fågel flaxar förbi. Aldrig förstummas toner från himlen. Moln av tvivel. Du skickar flaskpost och tar farväl av din dammiga trädgård. Sparar minnen i doftande kuvert. Dina favoritrosor. Människa gläd dig.

Där döden finns där finns inte jag, där jag finns där finns inte döden

del 3 och 4

Där döden finns där finns inte jag, där jag finns där finns inte döden

Urblekta fotografier betraktar bittert, vad gör du om 10 år? Folkets surr ger avtryck i tapeten. Släkten följa släktens sång. Kvistar bryts itu. Du räknar får, räknar till döden, till livets kista. Frid över jorden. Rynkorna växer ihop. Härlig är jorden. Jordiga händer, gräv djupare.

Vi möts i små sekunder. Jagar flugor, fjärilar, vackra melodier. Du springer omkring med hjärtat i handen. Det lilla med det stora, fastklämd i gungstolen. Pilgrimssång du sjunga. Tiden går, tidevarv försvinna. Härlig är jorden. Smulor bygger berg. Härlig är jorden. Rösterna knackar på, skvallrar om livets mening.

Där döden finns där finns inte jag, där jag finns där finns inte döden

Del 5

Där döden finns där finns inte jag, där jag finns där finns inte döden

Bladen bläddrar vidare, andas nyvaken björk. Pilgrim du är. Stjärnor som ser, det finns inget förakt. En ovanligt kraftig rörelse, årsringarna kring dina anletsdrag. Här vill du vandra, från bördig jord. Blomma och dö i utbroderad mark i själarnas glada pilgrimssång. Människa gläd dig.

Där döden finns där finns inte jag, där jag finns där finns inte döden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s